Bloggen

Vagusnerven – Vad är det för något?

Vagusnerven har sitt ursprung i de äldsta delarna i hjärnan och vandrar ner genom kroppen via nacken, bröstet, diafragman, hjärtat och lungorna. Det är kroppens längsta och största nerv och består av 80 000 nervtrådar.

Vagusnerven är inblandad i det mesta som sker i vår kropp. Den kontrollerar hormonproduktionen, hjärtrytmen, andningen, de inre organen, hela mag-och tarmsystemet samt dina könsorgan.

Vagusnerven är självstyrande, autonom, men vi kan träna upp den. Vagusnerven kommunicerar konstant med hjärnan för att tillsammans lösa olika problem för att få oss i balans (Vara Här & Nu), skapa återhämtning och avkoppling.

Varje sekund tar våra fem sinnen in 11 miljoner intryck/information, Men i vår tänkande hjärna (kognitivt) kan vi endast hantera cirka 50 av dessa och resterande tas om hand om av andra delar. Enligt forskarna har vi tre separata hjärnor i huvudet.

Neocortex -vår homo sapiens-hjärna
Reptilhjärnan – ryggmärg och lillhjärnan
Det limbiska systemet, även kallad fågelhjärnan eller känslohjärnan

Men utöver dessa tre har vi ytterligare två, i Hjärtat och i Magen!

Hjärnan i magen kallas enteriska systemet och i hjärtat hittar man samma nervceller som finns i hjärnan och båda dessa system kommunicerar med hjärnan via vagusnerven.

Lyssna till ditt Hjärta! Lita på magkänslan!

När vi fokuserar på andetaget i yogan, djupa fina andetag signalerar vagusnerven till hjärnan att aktiverar det parasympatiska nervsystemet som saktar ner hjärtrytmen, ökar vårt Må-bra-hormon, Oxytocin.

Ocytocinet förbättrar vår läkningsprocess, lindrar smärta i kroppen, sänker vårt blodtryck samt sänker våra stresshormoner. Det gör oss lugna, harmoniska som i sin tur gör oss mer sociala och nyfikna på omgivningen.

Förhållande mellan hjärtrytmen och andningen kan mätas på hur väl vagusnerven fungera och det kallas Vaguston.

Hög vaguston – bättre samspel
Lägre vaguston – sämre samspel

En hög ton reducerar risken för diabetes, reglerar blodsockernivån, stroke och hjärt-kärlbesvär. En låg vaguston kopplas samman med kronisk inflammation, övervikt, IBS, fibromyalgi, ångest och depression.

Både vagusnerven och vagustonen går att träna upp visar forskningen. Djupa fina andetag och yogaövningar (rotlås) / positioner påverkar direkt vagusnerven. Lägger vi även på ett ursprungsmantra som OM/AUM som är specifikt för vagustonen så förstärks även tonen.

Man kan även höja sin vaguston och skapa balans i vagusnerven genom massage, akupunktur, vissla, sjunga, kall bad/kall dusch, meditation, grimaser, periodisk fasta, en korrekt utförd eld andning och mjuk fysisk motion.

Vilken underbar kropp vi har. Om vi bara ger den vad den behöver så löser sig allt. Underbart!

Vi ses på mattan.

KRAM -Maria